Norveški jezik

Kao i svaki strani jezik, i norveški jezik je veliki izazov. U Norveškoj ne postoji standard, odnosno opšte prihvaćen dijalekt, već stanovnici različitih delova države pričaju sopstvenim dijalektom.

Spada u grupu severno germanskih jezika i ima određene sličnosti sa ostalim skandinavskim jezicima. Kao i većina germanskih jezika, norveški jezik koristi sistem padeža. Nalazi se između engleskog i nemačkog jezika, jer poseduje dva padeža dok pomenuti jezici ne poseduju, odnosno imaju četri padeža.

U Edukativnom centru Wise Owl School, kursevi se mogu prilagoditi potrebama polaznika.

  • Kurs norveškog jezika je koncepiran tako da se akcenat stavlja na učenje gramatike putem konverzacije

  • Gramatika norveškog jezika usvaja se uz maksimalno izbegavanje klasičnog školskog učenja
  • Rad je u malim grupama, do 5 polaznika što omogućava predavaču da se bolje posveti polaznicima. Nastava može bit ii u paru i individualna, u skladu sa Vašim potrebama.

CEFR klasifikacija

CEFR klasifikacija sastoji se iz dve grupe poznavanja norveškog jezika:

  • A – Početno znanje i

  • B – Napredno znanje

U skladu sa CEFR klasifikacijom, Edukativni centar Wise Owl School, organizuje četri nivoa kurseva norveškog jezika, i to A1, A2, B1 i B2.

Razumete produkujete svakodnevne izraze i proste rečenice. Možete da predstavite sebe i upoznate druge osobe. Postavljate drugim osobama pitanja o tome gde žive, odakle su i čime se bave i da sami odgovorite na ista pitanja.
Razumete složenije rečenice. Upotrebljavate izraze i reči u vezi sa porodicom, kupovinom, svojim obrazovanjem i poreklom. Razmenjujete jednostavne informacije o uobičajenim stvarima i neposrednim potrebama.
Razumete sadržaje vezane za posao, školu, odevanje i slobodno vreme. U mogućnosti ste da se sporazumevate u situacijama u kojima možete da se susretnete prilikom odlaska u Norvešku. Detaljnije govorite o iskustvima i doživljajima. Sposobni ste da govorite o nekim doživljajima i izložite svoje stavove o nekoj temi.
U mogućnosti ste da razumete opširnije sadržaje vezane za posao, studije, politiku i slobodno vreme. Da se sporazumete u većini situacija sa kojima možete da se susretnete u većini situacija sa kojima možete da se susretnete prilikom odlaska u Norvešku. Možete detaljnije da govorite o iskustvima i doživljajima i da obrazložite svoje planove i stavove.

Opšti kursevi norveškog jezika

Opšti kursevi norveškog jezika omogućiće Vam da u najkraćem roku usavršite svoje znanje i u jednakoj meri razvijete sve jezičke veštine, pisanje, čitanje i govor.

Naši iskusni predavači stvoriće prijatnu atmosferu i uz pomoć najsavremeniji metoda učiniti usvajanje jezika prijatnim iskustvom.

Nazivi ispita

Najčešće nije potreban za dokazivanje jezika.
Test je namenjen polaznicima koji su završili ceo početni kurs norveškog jezika (A1 i A2 nivo) po program På vei i podrazumeva: slušanje, razumevanje, čitanje, pisanje i usmene saopštavanje kraćih dijaloga i tekstova vezanih za jednostavne životne teme.
B1 je namenjen polaznicima koji su pohađali srednji kurs norveškog po programu Stein på stein i podrazumeva: slušanje, razumevanje, čitanje, pisanje i usmeno izražavanje u okviru šireg dijaloga tema vezanih za posao, školovanje i razne druge aktivnosti. Ovaj nivo znanja je potreban kao preduslov za dobijanje većine poslova u javnom sektoru.
B2 test je namenjen polaznicima koji su pohađali viši kurs norveškog po programu Her på berget i podrazumeva sledeća jezička znanja: slušanje i razumevanje dužih izlaganja i argumentacije na manje poznate teme, jasno, tečno i argumentovano obrazlaganje sopstvenih stavova na zadate teme u diskusiji. Ovaj nivo je potreban kao preduslov za upis ili nastavak studija u Norveškoj.

Ispiti norveškog jezika

Podrazumevaju sledeće nivoe:

  • A – Norskprøve 1
  • A2 – Norskprøve 2
  • B1 – Norskprøve 3
  • B2 – Norskprøve – høyere nivå ili Bergenstesten

Ispiti obuhvataju sve jezičke veštine čija se provera vrši kroz usmeni i pismeni deo polaganja.
Kursevi su koncepirani tako da pripremaju kandidate za međunarodno priznate ispite, vežbajući sve jezičke veštine.

Ocenjivanje ispita vrši se prema jedinstvenom ključu, dok se usmeni deo polaže uvek u paru, i ocenjuje se u centru u kom se i polaže. Postoji mogućnost parcijalnog polaganja navedenih ispita.

Jedine zvanično priznate sertifikate kojima se dokazuje poznavanje norveškog jezika izdaje komisija Norsk spåktest.

Online kurs norveškog jezika

Ukoliko Vam nedostatak vremena i udaljenost ne dozvoljava da pohađate kurs, i dalje smo u mogućnosti da Vam pomognemo u učenju.

Nastava preko Viber – a ili Skype – a Vam omogućava da pohađate nastavu i da napredujete tempom koji Vi određujete.

NORVEŠKI ZA ODRASLE

Norveški za odrasle

Dinamika održavanja nastave engleskog jezika je 2 puta nedeljno po 2 časa ili u skladu sa zahtevom grupe, intezivni kursevi, 3 do 5 puta nedeljno.

Saznaj više